Graveren

  • door

Graveren is een van de oudste grafische diepdruk- technieken

Een gravure is een diepdruk van een afbeelding of een tekst die in een metalen plaat is gegraveerd (gekrast). Anders dan bij een ets, waarbij de tekening door zuurinwerking wordt verkregen, wordt bij een gravure de afbeelding direct in de plaat gekrast.Halverwege de 14e eeuw werd deze techniek voor het eerst  in Europa gebruikt. Met behulp van gegraveerd koper  maakte men afbeeldingen op papier.Door middel van een burijn werden er lijnen in het koper gesneden,  vlakken werden aangegeven door parallelle lijntjes naast elkaar of lijntjes dwars op elkaar. In deze lijnen werd inkt gewreven, en vervolgens werd dit op  papier gedrukt.

Het graveren met een frees is een verspanende techniek. Verspanen is de term voor alle vormen van materiaalbewerking waarbij materiaaldelen worden weggehaald en spanen (afgesneden flinters materiaal) ontstaan. De massa neemt af en de oorspronkelijke vorm verandert blijvend in de richting van de gewenste vorm.

Zicht op Graveren maakt gebruik van de verspanende techniek, de gravures op diepte zijn blijvend. Met onze CNC frees hebben wij een bereik van 50cm x 100cm.  Voor het fijnere werk gebruiken wij een Gravograph graveermachine.